FLOVAC Vacuüm-Systeem
FLOVAC is gespecialiseerd in het oplossen van moeilijke afvalwater problemen. Voor unieke geografische en milieugevoelige omgevingen biedt FLOVAC oplossingen door het gebruik van vacuüm riolering technologie.
FLOVAC ’s ingenieursteam heeft de kennis om lokale en project specifieke problemen betreffende afvalwaterafvoer te herkennen en in kaart te brengen, en hiervoor een plan van aanpak op te stellen. Ook in de moeilijkste omgevingen, denk aan overstromings- of aardbevingsgebieden, is FLOVAC in staat om met behulp van vacuüm technologie oplossingen aan te dragen. Ook in afgelegen gebieden en in gebieden waar hoge milieu eisen worden gesteld (gevoelige ECO-gebieden), is de vacuüm technologie van FLOVAC een ideale oplossing.
FLOVAC is gespecialiseerd in het bedenken en vinden van oplossingen voor moeilijke afval- en rioleringswater problemen met gebruikmaking van vacuüm techniek. Ondersteunend hierbij is het gebruik maken van een monitoringsysteem die registreert, communiceert en waakt over het goed functioneren van het systeem.
De grote betrokkenheid, vanaf het ontwerp tot aan de bedrijfsinname van het vacuüm systeem, is de grote kracht van FLOVAC. Onze diensten omvatten: concept ontwerpen en begrotingen, ontwerp van vacuüm station en vacuümleidingnetwerk, ondersteuning en begeleiding bij de planning en implementatie en het in gebruik name van het vacuüm systeem, systeemanalyses, systeemonderhoud en trainingen op verschillende niveaus.
Een FLOVAC vacuüm-systeem. De eigenschappen, werking en toepassing.
Een vacuüm afvalwater systeem, is een rioolsysteem dat door middel van onderdruk en zwaartekracht met een hoge snelheid het rioolwater transporteert van een rioolput naar een verzameltank in het vacuüm station. Dit gebeurt door een gesloten leidingnetwerk dat constant onderdruk heeft. Vanuit het vacuüm station wordt het rioolwater verder verpompt naar een waterzuivering.
Rioolwater, afvalwater, afkomstig van huizen, hotels e.d. komt onder vrij verval in rioolputten terecht die aangesloten zijn op een vacuüm leidingnetwerk. In de put opent een FLOVAC-klep wanneer ongeveer 40 tot 80 liter rioolwater in het reservoir van de put verzameld is, en wordt in het vacuüm riool systeem gezogen in de richting van het vacuüm station. De klep blijft open totdat het rioolwater uit de put is gezogen en door het drukverschil stuwt lucht het rioolwater richting het vacuüm station. De FLOVAC-klep 90mm (3 inch) maakt de verbinding tussen het reservoir in de rioolput en leidingnetwerk. Bij stijging van het rioolwater niveau in het reservoir, wordt in een pijp luchtdruk verhoogd waardoor door middel van een membraan in een regelaar, de klep wordt geopend en de mogelijkheid geeft om via een zuigbuis het rioolwater vermengd met lucht weg te zuigen. De snelheid het rioolwater bereikt is ongeveer 4 tot 6 meter per seconde. Deze zuigkracht zorgt er mede ook voor dat geen gevaarlijke gasvorming kan ontstaan.
Elektriciteit is niet nodig voor de werking van de vacuümput, omdat alle schakelingen die plaats vinden geheel pneumatisch functioneren.
FLOVAC PE putten worden normaal gesproken gebruikt voor de opvang van het rioolwater, omdat deze een scheidingswand hebben tussen het opvangreservoir voor het rioolwater onder in de put en het gedeelte waarin de klep functioneert boven in de put. Zo komt rioolwater niet in aanraking met de FLOVAC-klep. Omdat de klep en regelaar boven in de put zijn gesitueerd, is onderhoud, installatie en montage gemakkelijk en door de scheidingswand komt een installateur niet in aanraking met rioolwater.
De FLOVAC-klep is gemaakt van Polypropyleen glasvezel gevuld en heeft een interne diameter van 78mm (3.07″). Het ontwerp is 50 jaar oud en is onovertroffen. Qua onderhoud moeten iedere 10 jaar kleinere rubberen of siliconen onderdelen vervangen worden.
De FLOVAC-klep en regelaar zijn zo gemaakt dat de technicus die zorgt voor installatie, onderhoud en controle makkelijk kan doen. De regelaar is door middel van een schuifclip eenvoudig te verwijderen van de FLOVAC-klep. Door zijn transparante behuizing kan het product visueel gecontroleerd worden. Het bovenhuis van de klep kan gemakkelijk worden losgeschroefd van het Y-stuk, dat de zuigbuis met de vacuüm leiding verbindt. Zo kan eenvoudig onderhoud gepleegd worden.
De FLOVAC-klep is toegerust om gecombineerd te worden met een monitoringsysteem. Via computer, tablet of mobiele telefoon kan vanaf iedere gewenste locatie toezicht worden gehouden op het functioneren van het systeem. Eventuele storingen kunnen gelokaliseerd en verholpen worden.
De vacuüm leidingen, waarin het afvalwater stroomt van de rioolputten naar het vacuümpomp station, worden gemaakt van of PE of pvc-drukbuis afhankelijk van de toepassing, en zijn geschikt om in erg smalle sleuven in de bodem gelegd te worden onder een verval van 0.2%. De aannemer legt het buizenstelsel met sprongen (getand profiel) om te voorkomen dat de leidingen te diep komen te liggen. Voor het vacuüm is het overigens geen probleem om deze sprongen te overwinnen. Ofschoon het natuurlijk zo is dat door meer sprongen in te bouwen het wrijvingsverlies groter, en de totale leidinglengte korter zal zijn.
Een goed ontworpen systeem kan tot wel 5 km vanaf het pompstation lopen in iedere richting. Belangrijk is het om de rioolputten goed verdeeld in het stroomgebied langs het leidingnetwerk te plaatsen om het mogelijk te maken lucht binnen te laten, die dan als voortstuwer(energie) van het rioolwater wordt gebruikt.
De meeste systemen hebben 3 tot 5 leidingstrengen om een zo gelijkmatig mogelijke verdeling van stromen te krijgen. Dit zorgt voor een optimale werking.
In het vacuümpompstation bevinden zicht de vacuümpompen om het leidingnetwerk onder negatieve druk te houden, een verzameltank voor het rioolwater, afvalwaterpompen die het rioolwater naar de waterzuivering pompen en voorzieningen om het station automatisch te laten draaien. De negatieve druk (vacuüm) is normaalgesproken tussen 0,5 en 0,7 bar. In een operationeel systeem is gewoonlijk één vacuümpomp station nodig. De afvoerpompen kunnen het afvalwater tot 15 km of meer afvoeren naar de zuiveringsinstallatie indien nodig. Dit is een kwestie van de juiste keuze van pompen en stijgleiding.